Oorzaken van slikstoornissen

Een slikstoornis is geen ziekte, maar het gevolg van een aandoening of ziekte.
Er zijn heel veel aandoeningen die een slikstoornis kunnen veroorzaken, die vaak verdeeld worden in neurologische oorzaken en niet-neurologische oorzaken.

Neurologische oorzaken zijn:
- neurovasculaire aandoeningen: beroerte;
- neurodegeneratieve aandoeningen of hersenziekten: ziekte van Parkinson, atypisch parkinsonismen, multiple sclerose, ziekte van Huntington, dementie; 
- neuromusculaire aandoeningen: spierziekten, zoals amyotrofische lateraal sclerose (ALS) of myotone dystrofie (MD).
Maar ook een hersentrauma (bijv. na een ongeval) of een hersentumor kan afhankelijk van de plaats van de beschadiging een slikstoornis veroorzaken.

Niet-neurologische oorzaken zijn onder andere:
- hoofdhalstumoren, zoals mondkanker, keelkanker of strottenhoofdkanker;
- longziekten, zoals COPD;
- een tracheacanule, onder andere na langdurige mechanische beademing op een intensive-careafdeling.
Maar er zijn nog meer aandoeningen die een slikstoornis kunnen verklaren en omgekeerd zijn er ook slikklachten waarvoor (nog) geen verklaring is.

Slokdarmproblemen
Deze website geeft vooral informatie over orofaryngeale slikstoornissen, dat wil zeggen problemen met slikken van voeding door de mond en keel. Maar ook mensen met een slokdarmproblemen (oesofageale dysfagie) moeten soms hun voeding aanpassen. Bijvoorbeeld omdat vaste voeding na het slikken niet wil zakken of terugkomt. Een maag-darm-leverarts kan dan hulp bieden. Kijk voor meer informatie op de website van de Maag-Lever-Darmstichting (MLDS).
Slokdarmkanker is een zeldzame aandoening, die jaarlijks 2000 mensen in Nederland treft. De Stichting voor PatiĆ«nten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) brengt patiĆ«nten met elkaar in contact.